S.Pellegrino Flagship Factory / 2019


Executive ArchitectAtelier Verticale

Structural EngineerSchlaich Bergermann Partner

Services EngineerArup

Executive Landscape ArchitectWest8

This project calls for the renovation and expansion of the current San Pellegrino bottling plant and office headquarters, which is nestled in a river valley in picturesque San Pellegrino Terme in Northern Italy. The design is greatly influenced by the purity of the natural surroundings and the traditional architecture of the region. Particularly influential are the timeless architectural elements of the arch and the arcade, and the concept of repetition prominently featured in Italian Classicism and Rationalism. The design borrows these concepts and applies them across the site, adapting the unifying design vision across different building types, landscape features, new construction and re-cladding of existing construction.

Front collaborated with BIG on the winning competition entry selected by San Pellegrino and will continue working with the design team to develop facade systems throughout the project. To comply with local energy code requirements governing façade performance, all façade systems on the project utilize insulating glass with solar control low-e coatings, thermally broken arch assemblies at the enclosure line, and supplemental exterior shading as required by analysis for solar heat gain reduction and glare control.

The primary façade systems include the new Experience Lab building and re-cladding of the existing Office Building. The Experience Lab is defined by a series of parallel concrete arches, with infill glazed and opaque systems between the arches to define the enclosure. The glazed infill systems feature both translucent and vision glass vertical walls and overhead glazing. They are designed as unitized systems with insulated glass and recessed frames at the concrete walls to allow unobstructed framed views of the surrounding landscape and river. The office building re-cladding consists of a unitized, aluminum framed, insulated glass curtain wall, inset between new concrete frames.